Zenuwletsel

Zenuwletsel komt veel voor. Kenmerkend voor de directe uitval van een zenuw is gevoelsuitval en bewegingsbeperking van vingers of hand. De diagnose zenuwletsel wordt vaak gemist, doordat de wond (doorgaans de aanleiding) alle aandacht opeist en omdat er onvoldoende aan wordt gedacht en op getest.

Klachten

Afwezigheid van gevoel in het gebied dat voorheen door de intacte zenuw van gevoel werd voorzien.

Oorzaak

Zenuwletsel ontstaat meestal door een verwonding met iets scherps, bijvoorbeeld glas of een mes. Soms raakt een zenuw ook beschadigd door scheur- of bijtwonden.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

De behandeling van een doorgesneden zenuw in een vinger bestaat uit het hechten van deze zenuw. De zenuw groeit vervolgens langs de hechting uit richting de vingertop. Dit gebeurt met een snelheid van één mm per dag, zodat het vaak lang duurt voor er weer gevoel bestaat in de vingertop.

Risico’s

Bij elke operatie is er een kans op complicaties, zoals een infectie, een bloeding of pees/zenuwletsel. De kans hierop is minimaal. Vingerzenuwen lopen vlak naast buigpezen en snijwonden beschadigen vaak beide structuren. In dat geval moet niet alleen de zenuw, maar ook de buigpees worden gehecht.

Nazorg

Na de zenuwhechting blijft de hand circa tien dagen verbonden (soms zelfs in gips), waarna de huidhechtingen worden verwijderd. Op de plaats van de zenuwhechting blijft de vinger wat overgevoelig. Verder blijft het gevoel in de vinger waarvan de zenuw is gehecht nog lang doof.

Resultaat

Zenuwen zijn erg dun, maar niettemin opgebouwd uit duizenden zenuwvezels. Het is niet mogelijk die allemaal te herstellen. Zelfs na ideaal herstel resteert altijd een dover gevoel dan voor het zenuwletsel.

Terug naar handklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in handklachten

 • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

 • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

  De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

 • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

  Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

 • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

  U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

 • Word ik verdoofd?

  Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail