TFCC letsel

De band die in de pols het spaakbeen en de ellepijp met elkaar verbindt heet het triangulair fibrocartilagineus complex (TFCC). Bij een val op de pols kan deze band scheuren, waardoor het gewricht tussen spaakbeen en ellepijp instabiel wordt.

Klachten

Het TFCC is weinig doorbloed, zodat bij een scheur meestal weinig zwelling optreedt. Er ontstaat pijn wanneer het gewricht tussen spaakbeen en ellepijp wordt belast: draaibewegingen van de pols, opstaan uit de stoel, opdrukken of een zware pan tillen zijn vaak niet meer goed mogelijk. Handelingen waarbij dit gewricht niet wordt belast, zoals het tillen van een zware tas, lukken probleemloos.

Oorzaak

Een letsel van het TFCC wordt veroorzaakt door een ongeval.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

Er bestaat geen röntgen onderzoek dat een letsel van het TFCC kan aantonen. De diagnose moet worden gesteld met een kijkoperatie van de pols. Wanneer de kijkoperatie een letsel van het TFCC aantoont, is het niet mogelijk om dit letsel direct te herstellen. Daar moet een aparte operatie voor worden gepland.

Bij de hersteloperatie van het TFCC kan het oorspronkelijke TFCC niet worden hergebruikt. Er wordt een misbare pees uit uw arm of been gebruikt om de verbinding tussen het spaakbeen en de ellepijp te reconstrueren. Hierna moet de reconstructie vastgroeien voordat hij kan worden gebruikt en daarom gaat de arm 6 weken in het gips. In totaal moet u 6 maanden revalideren.

Wanneer een TFCC letsel is aangetoond, moet een hersteloperatie plaats vinden ter voorkoming van slijtage van het polsgewricht. Slijtage is namelijk onherstelbaar.

Risico’s

Bij elke operatie bestaat een kans op complicaties. Er kan een infectie, een bloeding of pees/zenuwletsel optreden. Herstel na dit type polschirurgie neemt doorgaans 6 maanden in beslag en leidt tot beperking van de beweeglijkheid.

Nazorg

Nazorg is gericht op het herwinnen van een zo optimaal mogelijke beweeglijkheid en vindt plaats onder begeleiding van de handtherapeut.

Resultaat

Na operatieve behandeling en 6 maanden revalidatie hebben de meeste patiënten minder pijn, een stabiel, maar ook een minder beweeglijk polsgewricht. Na herstel mag u alles met uw pols weer doen.

Terug naar polsklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in polsklachten

  • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

  • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

    De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

  • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

    Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

  • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

    U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

  • Word ik verdoofd?

    Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail