SL letsel

De band die in de pols de handwortelbeentjes het scaphoïd (scheepsbeen) en het lunatum (maanbeen) met elkaar verbindt heet het scapho-lunair ligament (SL ligament). Bij een val op de pols kan deze band scheuren, waardoor het gewricht tussen het scaphoïd en het lunatum instabiel wordt.

Klachten

Het SL ligament is weinig doorbloed, zodat bij een scheur meestal weinig zwelling optreedt. Er ontstaan pijn, kliks en slotklachten wanneer het polsgewricht wordt gebruikt: buigen, strekken en draaien van de pols kunnen klachten opwekken.

Oorzaak

Een letsel van het SL ligament wordt veroorzaakt door een ongeval.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

Er bestaat geen röntgen onderzoek dat een letsel van het SL ligament kan aantonen. De diagnose moet worden gesteld met een kijkoperatie van de pols. Wanneer de kijkoperatie een letsel van het SL ligament aantoont, is het niet mogelijk om dit letsel direct te herstellen. Daar moet een aparte operatie voor worden gepland.

Bij de hersteloperatie van het SL ligament  kan het oorspronkelijke SL ligament  niet worden hergebruikt. Er wordt een deel van een buigpees van de pols gebruikt om het SL ligament te reconstrueren. Hierna moet de reconstructie vastgroeien voordat hij kan worden gebruikt. Daarom blijven de eerste 6 weken 2 blokkerende pennen achter in de pols en gaat de arm in het gips. In totaal moet u 6 maanden revalideren.

Wanneer een SL ligament letsel is aangetoond, moet een hersteloperatie plaats vinden ter voorkoming van slijtage van het polsgewricht. Slijtage is namelijk onherstelbaar.

Risico’s

Bij elke operatie bestaat een kans op complicaties. Er kan een infectie, een bloeding of pees/zenuwletsel optreden. Herstel na dit type polschirurgie neemt doorgaans 6 maanden in beslag en leidt tot beperking van de beweeglijkheid.

Nazorg

Nazorg is gericht op het herwinnen van een zo optimaal mogelijke beweeglijkheid en vindt plaats onder begeleiding van de handtherapeut.

Resultaat

Na operatieve behandeling en 6 maanden revalidatie hebben de meeste patiënten minder pijn, een stabiel, maar ook een minder beweeglijk polsgewricht. Na herstel mag u alles met uw pols weer doen.

Terug naar polsklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in polsklachten

 • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

 • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

  De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

 • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

  Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

 • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

  U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

 • Word ik verdoofd?

  Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail