Skiduim

Bij een skiduim is de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim ligt (ulnaire collateraal ligament) gescheurd, verrekt of verslapt. Een beschadigde gewrichtsband kan leiden tot instabiliteit van het middelste duimgewricht. Ongeveer 10 procent van alle ski-ongelukken bestaat uit dit letsel, vandaar de naam.

Klachten

Een pijnlijke en gezwollen binnenzijde van het middelste duimgewricht. Daarnaast leidt instabiliteit van het aangedane gewricht tot krachtverlies.

Oorzaak

Meestal een ongeval.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

Als de gewrichtsband is verrekt of slechts gedeeltelijk ingescheurd door acuut letsel, is een operatie niet nodig. Een spalk gedurende drie tot zes weken kan volstaan. Soms werkt deze behandeling echter niet en moet er alsnog worden geopereerd. Dit is ook het geval wanneer de gewrichtsband volledig is gescheurd of wanneer er losse botfragmenten zijn. De losgescheurde band wordt dan gehecht of opnieuw vastgezet aan het bot. Soms kan de gewrichtsband worden gereconstrueerd met behulp van een peestransplantaat. Is er sprake van gewrichtsslijtage, dan zal het gewricht worden vastgezet.

Risico’s

Bij elke operatie bestaat een kans op complicaties, zoals een infectie, een bloeding of pees/zenuwletsel. De kans hierop is minimaal.

Nazorg

Na de operatie gaat er een gipsspalk om de duim. Deze moet ongeveer vier weken blijven zitten. Daarna kan de patiënt starten met oefeningen onder begeleiding van de handtherapeut.

Resultaat

Het resultaat van een skiduimoperatie is veelal goed. Wel kan het geopereerde gewricht iets stijver aanvoelen dan voorheen.

Terug naar handklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in handklachten

  • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

  • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

    De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

  • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

    Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

  • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

    U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

  • Word ik verdoofd?

    Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail