Reuma

Reuma is de verzamelnaam voor een groot aantal aandoeningen van het bewegingsapparaat: gewrichten, pezen, banden en spieren. Er zijn maar liefst 200 verschillende soorten reuma. Wanneer reuma de hand- en polsgewrichten aantast, is er meestal sprake van de klassieke reumatoïde artritis.

Klachten

De gewrichten zijn vaak langdurig ontstoken. Dit zorgt voor veel pijn, spierzwakte en stijfheid en grote vermoeidheid. Reumatoïde artritis is een grillige aandoening. Perioden waarin de ziekte actief is, worden afgewisseld door rustiger fasen met minder of geen ontstekingen. Als de handen en polsen zijn aangedaan, vallen de dikke, ontstoken knokkels het meest op. Deze kunnen uiteindelijk resulteren in een typische scheefstand richting de pink, tenzij het ontstekingsproces tijdig wordt geremd of gestopt.

Oorzaak

De oorzaak van reuma is onbekend. Wel is duidelijk dat het afweersysteem (immuunsysteem) een belangrijke rol speelt. Gesuggereerd is dat het immuunsysteem van patiënten de lichaamseigen weefsels niet goed kan onderscheiden van de lichaamsvreemde weefsels. Daarom noemt men reumatoïde artritis ook wel een auto-immuunziekte: de afweerreactie is op lichaamseigen weefsels gericht, die daardoor beschadigd raken.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

Bij beperking van de handfunctie door reumatoïde artritis zijn diverse behandelingen mogelijk. Deze behandelingen bestaan uit het verwijderen van weefsel of pezen, het koppelen van pezen en zelfs het vastzetten of vervangen van een heel gewricht.

Risico’s

Bij elke operatie is er een geringe kans op complicaties. Er kan een infectie, een bloeding of pees/zenuwletsel optreden. Door hun reumamedicatie (bijvoorbeeld Methotrexaat) is de kans op complicaties bij reumapatiënten iets groter.

Nazorg

Het herstel verloopt bij reuma meestal trager dan gemiddeld. Na de operatie volgt een intensieve nabehandeling door de handtherapeut. Deze zorgt dat de gewrichten zo soepel mogelijk blijven en pezen zo goed mogelijk blijven glijden. Daarbij maakt de handtherapeut spalken om de functie zo goed mogelijk te ondersteunen.

Resultaat

Reuma is een almaar voortschrijdende aandoening, ondanks de veel betere medicijnen van tegenwoordig. Operatieve behandeling kan ter plekke de situatie verbeteren terwijl de aandoening elders de situatie weer verslechtert. Telkens moet goed worden afgewogen of een operatie voldoende soelaas biedt.

Bekijk alle handklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in hand- en polsklachten

  • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

  • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

    De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

  • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

    Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

  • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

    U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

  • Word ik verdoofd?

    Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail