Malletduim

Van een malletduim is sprake als de strekpees van het laatste duimkootje is losgescheurd. Soms scheurt er ook een kleiner of groter botstukje van dit kootje af. In beide gevallen is het gevolg hetzelfde: het eindkootje van de duim hangt af en kan niet meer worden gestrekt. De duim lijkt dan op een hamertje (in het Engels ‘mallet’).

Klachten

De duim is aanvankelijk soms pijnlijk en gezwollen rondom het eindgewrichtje. Het eindkootje van de duim staat gebogen en kan niet actief worden gestrekt. Met behulp van de andere hand is dit wel mogelijk.

Oorzaak

Een malletduim ontstaat meestal door een directe klap op de top van een gestrekte duim. Dit kan voorkomen bij het vangen van een bal, of door de duim tegen de rand van de tafel te stoten. Ook een snijwond kan een malletduim veroorzaken.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

Een malletduim hoeft doorgaans niet te worden geopereerd, tenzij met de strekpees een groter botstuk is losgescheurd. In de meeste gevallen wordt gedurende zes weken een spalkje aangebracht dat de duim in een gestrekte stand houdt. Zo kunnen de peesuiteinden weer aan elkaar groeien.

Risico’s

Soms komt het voor dat de duimtop na de spalkperiode toch weer gaat hangen. Dan moet de duim nogmaals gedurende drie tot vier weken continu worden gespalkt. Als daarna de top weer gaat hangen, kan de arts alsnog voor een operatie kiezen. De gescheurde strekpees wordt dan gehecht. Na deze operatie volgt een periode van revalidatie.

Nazorg

Tijdens de spalkperiode mag de patiënt de duimtop absoluut niet buigen. Als de spalk er even af moet om de duim schoon te maken, moet hij/zij de duimtop constant ondersteunen, zodat hij niet buigt. Na zes weken mag voorzichtig worden begonnen met het bewegen van de duimtop. De handtherapeut geeft hiervoor adviezen.

Resultaat

Over het algemeen goed. Soms zakt de duimtop toch weer iets terug, maar meestal leidt dat niet tot functionele problemen en kan de stand worden geaccepteerd.

Terug naar handklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in handklachten

 • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

 • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

  De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

 • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

  Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

 • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

  U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

 • Word ik verdoofd?

  Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail