Dupuytren

De ziekte van Dupuytren is een afwijking van de bindweefselplaat in de handpalm, zichtbaar in de vorm van knobbels of strengen. De strengen ontwikkelen zich geleidelijk in de richting van de vingers.

Klachten

De strengen en knobbels geven meestal weinig pijnklachten. Soms zitten ze wel in de weg. Als de aandoening voortschrijdt, trekken de strengen de vingers in een gebogen stand en kunnen de vingers niet meer worden gestrekt.

Oorzaak

De oorzaak van Dupuytren is onbekend.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

Een operatie is mogelijk om de gebogen stand van de vingers te corrigeren. Tijdens deze operatie wordt zo veel mogelijk van het aangedane Dupuytrenweefsel verwijderd.

Risico’s

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een infectie, een bloeding of pees/zenuwletsel. De kans hierop is doorgaans minimaal. Echter, na Dupuytrenoperaties treden wel regelmatig wondgenezingsstoornissen op. Bij handen die opnieuw moeten worden geopereerd aan Dupuytren is de kans op complicaties groter.

Nazorg

De eerste dagen is de hand verbonden en rust de arm enige tijd in een draagdoek. Gebruikelijk is dat de vingers door deze operatie erg zwellen en daardoor aanvankelijk slechter kunnen buigen. De nazorg is gericht op het herwinnen van een zo optimaal mogelijke beweeglijkheid en vindt plaats onder begeleiding van de handtherapeut.

Resultaat

Bij de meeste patiënten wordt een goede verbetering bereikt in het corrigeren van de gebogen stand van de vingers. Bij een ernstige buigstand (die al lang bestaat) lukt dit niet altijd. De gewrichtskapsels zijn dan definitief verstijfd.

Terug naar handklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in handklachten

 • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

 • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

  De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

 • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

  Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

 • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

  U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

 • Word ik verdoofd?

  Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail