Complex regionaal pijnsyndroom

Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) is een pijnlijke aandoening van de hand, die kan optreden na een operatie aan arm of been of een ongeluk met een arm of been. De aangedane hand zwelt, verkleurt rood of blauw, wordt warm of juist koud en is meestal zeer pijnlijk. Deze verschijnselen zijn gebruikelijk na een letsel, maar treden bij CRPS buitenproportioneel sterk en langdurig op.

Klachten

CRPS kan op verschillende manieren verlopen. Veelvoorkomende verschijnselen in het aangedane gebied zijn pijn, gevoelsstoornissen, kleurveranderingen en bewegingsbeperkingen.

Oorzaak

CRPS doet zich meestal voor in reactie op een ongeval of een operatie. De oorzaak is niet bekend.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

Dé behandeling voor CRPS bestaat niet. Veel CPRS-behandelmethoden worden gepropageerd en toegepast, maar hebben maar weinig effect omdat de oorzaak van de aandoening niet bekend is.
Basis van de behandeling is handtherapie, waarmee getracht wordt de functie van de hand goed te houden tot het CRPS spontaan verdwijnt.

Risico’s

Geen; de behandeling van CRPS is niet operatief.

Nazorg

De hand wordt verbonden in een drukverband en de eerste week moet de arm in de draagdoek. De patiënt mag de vingers bewegen. Het verband moet wel droog blijven: dus bij het douchen of baden een plastic zak eromheen. Na tien dagen mogen het verband en de hechtingen worden verwijderd. Dit kan bij de huisarts. De afspraak hiervoor maakt de patiënt zelf.

Resultaat

Het streven is erop gericht de functie van het aangedane lichaamsdeel zo optimaal mogelijk te houden tot de aandoening is uitgeblust. Bij 80–90 procent van de patiënten verdwijnen de CRPS-symptomen spontaan binnen een jaar.

Bekijk alle handklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in hand- en polsklachten

 • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

 • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

  De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

 • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

  Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

 • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

  U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

 • Word ik verdoofd?

  Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail