Carpaaltunnelsyndroom

Het carpaaltunnel syndroom (CTS) ontstaat door beknelling van een belangrijke zenuw in de pols. De zenuw loopt door een tunnel die aan de bovenzijde wordt afgesloten door de dwarse polsband. Wanneer het bindweefsel in de tunnel gaat zwellen, raakt de zenuw bekneld.

Klachten

Deze kunnen nogal variëren of verschillend worden ervaren. Ze lopen uiteen van een prikkelend en pijnlijk gevoel in de handpalm en vingers tot een gezwollen, dik gevoel in de hand, uitstralende pijn naar de onderarm, elleboog en schouders en vermindering van de kracht van de hand. Veel patiënten hebben met name ’s nachts last. Hoewel de klachten doorgaans één hand betreffen, komt het voor dat later ook de andere hand wordt aangedaan.

Oorzaak

De oorzaak van de zwelling van het bindweefsel is in de meeste gevallen onbekend. De klachten komen bij vrouwen nogal eens voor tijdens de zwangerschap of aan het begin van de overgang.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

Een operatie kan nodig zijn als bij het carpaaltunnel syndroom sprake is van blijvende hinderlijke tintelingen en pijn in de hand. De zenuw wordt dan losgemaakt uit de carpale tunnel.

Risico’s

Bij elke operatie bestaat een kans op complicaties. Er is een minimale kans op een infectie, een bloeding of pees/zenuwletsel.

Nazorg

De hand wordt verbonden in een drukverband en de eerste week moet de arm in de draagdoek. De patiënt mag de vingers bewegen. Het verband moet wel droog blijven: dus bij het douchen of baden een plastic zak eromheen. Na tien dagen mogen het verband en de hechtingen worden verwijderd. Dit kan bij de huisarts. De afspraak hiervoor maakt de patiënt zelf.

Resultaat

Bij de meeste patiënten zijn de tintelingen in de vingers en de (nachtelijke) pijn binnen enkele dagen verdwenen. Het dove gevoel kan wat langer aanhouden. Binnen een paar weken kunt u de hand weer gebruiken bij lichte werkzaamheden. Sommige mensen blijven enige weken tot maanden pijn houden bij het litteken.

Terug naar handklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in handklachten

 • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

 • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

  De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

 • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

  Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

 • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

  U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

 • Word ik verdoofd?

  Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail