Buigpeesletsel

Het buigen van de vingers is alleen mogelijk met intacte buigpezen. Buigpezen lopen aan de binnenkant van de vingers, door de handpalm naar de onderarm. De spieren die aan de buigpezen vastzitten bevinden zich in de onderarm. Een snijwond ergens tussen vinger en onderarm kan tot buigpeesletsel leiden.

Klachten

De aangedane vinger kan niet meer volledig buigen.

Oorzaak

Buigpeesletsel is vrijwel altijd het gevolg van een snijwond met een mes of door glas.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

De behandeling van een doorgesneden buigpees bestaat uit het hechten van deze buigpees. Twee problemen doen zich hierbij voor. Ten eerste zijn buigpezen slecht doorbloed, zodat de pees pas zes weken na hechting weer voldoende krachtig is. In die zes weken mag de patiënt de vingers niet buigen. Ten tweede bewegen buigpezen in de vinger zich door een koker. De wond aan de buigpees kan deze doen vastkleven aan zijn eigen koker waardoor hij niet meer kan bewegen. Het dilemma is dat de buigpees na hechting niet mag worden bewogen – omdat hij dan knapt – en tegelijk wel moet worden bewogen om te voorkomen dat hij vastkleeft aan zijn koker.

Risico’s

Bij elke operatie is er een – minimale – kans op complicaties. Er kan een infectie, een bloeding of pees/zenuwletsel optreden. Buigpezen lopen vlak naast de zenuwen; door snijwonden beschadigen vaak beide structuren. In dat geval moet niet alleen de buigpees, maar ook de zenuw worden gehecht.

Nazorg

Voor een goed herstel moet de patiënt gedurende zes weken een zogeheten dynamische spalk dragen. Deze spalk houdt de vinger met een elastiek gebogen. De vinger kan zelfstandig worden gestrekt – de strekpees is immers niet kapot – en bij ontspanning buigt het elastiek de vinger. Op deze wijze geneest de buigpees terwijl hij beweegt en zonder de buigpees aan te spannen. Dit alles gaat onder begeleiding van de handtherapeut.

Resultaat

De genezing van de buigpees zelf geschiedt doorgaans voorspoedig. Vaak zal enige beperking in het buigen blijven bestaan.

Terug naar handklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in handklachten

  • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

  • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

    De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

  • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

    Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

  • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

    U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

  • Word ik verdoofd?

    Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail