Bottumor

Een bottumor kan ontstaan uit bot, kraakbeen of vanuit cellen die geen bot of kraakbeen maken, maar wel in de botten aanwezig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld bloedvaten of bindweefselcellen. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Bottumoren zijn meestal goedaardig.

Klachten

Pijn, doorgaans ter plekke van de tumor. De pijn is vaak vaag, maar kan ’s nachts soms heviger zijn. In enkele gevallen wordt een zwelling gezien.

Oorzaak

Vaak is onduidelijk waardoor een bottumor ontstaat. Een enkele keer is sprake van een zeldzame erfelijke aandoening, met een verhoogde kans op het ontwikkelen van een bottumor.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

Bij een goedaardige bottumor is meestal geen operatie nodig. Klachten kunnen aanleiding zijn om tot een operatieve ingreep te besluiten, waarbij dan de bottumor wordt verwijderd. De holte die ontstaat na verwijdering van de tumor wordt gevuld met bottransplantaat uit de pols of uit het bekken. Kwaadaardige bottumoren worden behandeld door een oncologisch chirurg.

Risico’s

Bij elke operatie bestaat een kans op complicaties. Zo kan er een infectie, een bloeding of pees/zenuwletsel optreden, de kans hierop is echter minimaal.

Nazorg

In de hand en vingers is er nauw contact tussen botten en pezen. Bij verwijdering van een tumor uit het bot moeten meestal pezen worden aangeraakt, die daardoor kunnen verkleven. Nabehandeling door de handtherapeut is daarom vereist.

Resultaat

Behandeling van goedaardige bottumoren leidt doorgaans tot goede resultaten. Bij kwaadaardige tumoren is de prognose afhankelijk van het al of niet aanwezig zijn van uitzaaiingen.

Bekijk alle handklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in hand- en polsklachten

 • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

 • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

  De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

 • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

  Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

 • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

  U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

 • Word ik verdoofd?

  Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail