Artrose van de pols

Artrose is een aandoening van de gewrichten. Normaal gesproken zijn de uiteinden van de botten in een gewricht bedekt met kraakbeen, dat ervoor zorgt dat de botten soepel en pijnloos over elkaar heen schuiven. Bij artrose slijt het kraakbeen en gaan de botten tegen elkaar wrijven. Er ontstaan klachten en uiteindelijk gaat het gewricht kapot.

Klachten

Artrose in de pols geeft pijnklachten, zwelling en een verminderde beweeglijkheid. Deze klachten kunnen u in uw dagelijks leven, bijvoorbeeld tijdens uw werk, beperken.

Oorzaak

Gewrichten hebben een ophanging die ontwrichting voorkomt. In de loop der jaren kan de ophanging van het polsgewricht gaan verslappen waardoor de gewrichtsoppervlakken verkeerd over elkaar bewegen en artrose ontstaat. De aandoening kan ook ontstaan na gewrichtsletsel, een breuk of bepaalde auto-immuun ziekten zoals reuma.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

Voor operatieve behandeling van artrose van de pols zijn er drie opties:
1: behandeling van het specifiek versleten deel van de pols wanneer sprake is van gedeeltelijke artrose
2: een vervanging van het polsgewricht door een kunstgewricht
3: het vastzetten van het gehele polsgewricht.
Welke operatie wordt gekozen is afhankelijk van de specifieke aangedane gewrichten in combinatie met de persoonlijke behoeften van de patiënt en het soort activiteiten dat hij verricht.

Risico’s

Bij elke operatie bestaat een kans op complicaties, deze is echter in dit geval klein. Zo kan er een infectie, een bloeding of een peesletsel optreden. In uitzonderlijke gevallen kan de polsprothese uit de kom raken.

Nazorg

Na sommige behandelingen is een gipsverband noodzakelijk. Bij andere behandelingen mag de patiënt de pols meteen weer bewegen. Tegen de pijn en de zwelling helpt een rustgips het beste. Nabehandeling door de handtherapeut is essentieel voor een optimaal resultaat.

Resultaat

Na de revalidatieperiode van twee tot drie maanden is de pijn in de pols over het algemeen minimaal. De pols kan na de behandeling doorgaans maximaal 50 procent buigen en strekken in vergelijking met een normale pols. Wel is de pols normaal belastbaar.

Terug naar polsklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in polsklachten

  • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

  • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

    De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

  • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

    Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

  • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

    U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

  • Word ik verdoofd?

    Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail