Artrose duimbasis

Artrose is een aandoening van de gewrichten. Normaal gesproken zijn de uiteinden van de botten in een gewricht bedekt met kraakbeen, dat ervoor zorgt dat de botten soepel en pijnloos over elkaar heen schuiven. Bij artrose slijt het kraakbeen en gaan de botten tegen elkaar wrijven.

Klachten

Pijn bij het vastpakken van voorwerpen met de duim en vingers. Naarmate de situatie verergert, gaat de geringste beweging al pijn doen. De kracht neemt af en de duim kan bij gebruik dikker worden.

Oorzaak

Gewrichten hebben een ophanging die ontwrichting voorkomt. De ophanging van het duimbasisgewricht kan in de loop der jaren verslappen, waardoor de gewrichtsoppervlakken verkeerd over elkaar bewegen. Artrose kan ook ontstaan na gewrichtsletsel, een breuk of door bepaalde auto-immuun ziekten zoals reuma.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

Bij vroegtijdige ontdekking van de aandoening kan deze behandeld worden met niet-operatieve maatregelen als bewegingsbeperking, een spalkje of een injectie die de zwelling tegengaat. In gevorderde gevallen is een operatie noodzakelijk. Bij deze operatie wordt het botje met een versleten gewrichtsvlak uit de duimbasis verwijderd.

Risico’s

Bij elke operatie bestaat een kans op complicaties. Zo kan er een infectie, een bloeding of pees/zenuwletsel optreden, de kans hierop is echter minimaal.

Nazorg

De hand wordt gedurende enkele weken verbonden in gips. Alleen de duimtoppen kunnen dan nog bewegen en het is goed als dit regelmatig gebeurt. Na een week verricht de gipsverbandmeester een gipswissel. Enkele weken nadat het gips is verwijderd kan onder begeleiding van de handtherapeut begonnen worden met oefeningen om optimale kracht en beweeglijkheid te herwinnen.

Resultaat

De operatie laat een klein litteken achter. Vaak duurt het drie tot zes maanden voordat de pijnklachten helemaal weg zijn. Daarna is de hand krachtiger dan voor de operatie.

Terug naar handklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in handklachten

 • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

 • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

  De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

 • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

  Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

 • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

  U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

 • Word ik verdoofd?

  Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail